Barion Pixel
Barion – Bankkártyás fizetés (Visa, Mastercard)
Glutén és tejmentes receptek Gluténmentes ételek Gluténmentes kenyér receptek

Gluténmentes fehér kenyér

Gluténmentes fehér kenyér
gluténmentes fehér kenyér

Szereted a fehér kenyeret Te magad elkészíteni? Legyen gluténmentes, tejmentes, szójamentes? Akkor ezt a gluténmentes fehér kenyér receptet Neked találták ki. Néhány összetevőből áll, csak és olyan mint az eredeti, csak még finomabb, és egészséges is. Íme a gluténmentes fehér kenyér receptje.

Hozzávalók:

  • 1 csomag Éléskamra házi fehér kenyér lisztkeverék

  • 400 ml langyos víz

  • 10 ml frissen csavart citromlé

  • 20 ml folyékony kókuszzsír

  • 4 g szárított élesztő (opcionális)

Megjegyzés: az élesztő nem kötelező, de segítheti a kenyér lazább szerkezetét és nagyobb térfogatát

A gluténmentes fehér kenyér elkészítése:

A lisztkeveréket szórd egy tálba, add hozzá ha akarod az élesztőt. Keverd el így szárazon. Ezután add hozzá a vizet, citromlét, folyékony kókuszzsírt és jól keverd el kanállal 3-5 percig. 

15 percig pihentesd, gyúrd át és tedd vagy tedd formába vagy formázz belőle egy kenyér formát és tedd egy tepsire (ekkor késsel vágd be a tetejét) majd kend le egy kis kókuszzsírral.

210  fokra előmelegített sütőben süsd 30 percig, majd 180 fokon további 30 percig. Vagyis minimum 1 órán át kell sütni, de érdemes kicsit tovább, hogy a belseje is átsüljön. Vedd ki a sütőből és hagyd hogy teljesen kihűljön. 

Az elkészült gluténmentes fehér kenyér finom, puha belsővel és ropogós kéreggel rendelkezik – ideális reggelihez, szendvicsekhez, vagy egyszerűen egy gluténmentes kenyérként.

⏱ Elkészítési idő

Lépés Időtartam
Keverés és dagasztás kb. 5 perc
Pihentetés ~15 perc
Formázás ~5 perc
Sütés (210 °C) 30 perc
Sütés (180 °C) 30 perc vagy több
Hűtés kb. 20–30 perc
Összesen kb. 1 óra 50 perc (aktív munka: ~25–30 perc)

Tippek

  • Ha szeretnéd, hogy a kenyér még lazább és levegősebb legyen, használj friss vagy aktív szárított élesztőt, és hagyd a tésztát egy kicsit tovább kelni, akár 30-40 percig is a sütés előtt.

  • Ne spórold ki a hűtést! A gluténmentes kenyér belseje sokkal jobban stabilizálódik és szeletelhetővé válik, ha teljesen kihűl.

  • Ha a kenyér túlságosan gyorsan barnul a tetején, fedheted alufóliával a második sütési fázisban.

  • A sütőajtó nyitogatása sütés közben hőingadozást okozhat, ami a gluténmentes kenyér textúráját ronthatja — csak akkor nézd meg, ha feltétlenül szükséges.

  • A maradékot szeletelve, jól záródó edényben vagy zacskóban tárold, és akár pirítva is nagyon finom. Fagyasztani is lehet szeletelve, így hosszabb ideig élvezhető.

Tápértékek (kb. gluténmentes fehér kenyér, 1 teljes cipó)

Tápanyag Mennyiség
Energia (kcal) ~850–950 kcal*
Fehérje ~15–18 g
Szénhidrát ~180–200 g
Zsír ~20–25 g
Rost ~4–6 g

* Ezek az értékek hozzávetőlegesek, a pontos tápérték a lisztkeverék és az egyéni formázás függvényében változhat.

Nézd meg ezeket a paleo recepteket is

Ha érdekelnek további gluténmentes és paleo stílusú kenyerek, sütemények, akkor ezek a receptek a paleosreceptek.hu oldalról kiváló választások:

Gluténmentes fehér kenyér
Gluténmentes fehér kenyér

🌿 Könyvajánló

Meríts inspirációt kiadványainkból – válogatott egészséges receptek, glutén, tej és cukormentesen (paleo barát) és szezonális ötletek egy helyen!

Ezek is érdekelhetnek

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com