A gluténmentes bagett tökéletes választás, ha egy ropogós héjú, de belül puha és könnyű péksüteményre vágysz. Kiváló szendvicsekhez vagy akár levesek mellé is. Ez a recept egyszerűen elkészíthető, és garantáltan finom eredményt ad!
A gluténmentes bagett recept hozzávalói
- 300 g gluténmentes kenyérlisztkeverék
- 100 g rizsliszt
- 1 csomag (7 g) instant élesztő
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor vagy méz (az élesztő felfuttatásához)
- 250 ml langyos víz
- 2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés
Élesztő felfuttatása
Egy kis tálban keverd össze az élesztőt a cukorral és 50 ml langyos vízzel. Hagyd állni 5-10 percig, amíg habos nem lesz a teteje.
Száraz hozzávalók keverése
Egy nagy tálban keverd össze a gluténmentes kenyérlisztkeveréket, a rizslisztet és a sót.
Tészta összeállítása
Add hozzá a száraz hozzávalókhoz az élesztős keveréket, az olívaolajat és a maradék vizet. Keverd össze, majd dagaszd sima tésztává.
Kelesztés
Takard le a tálat egy tiszta konyharuhával, és hagyd a tésztát meleg helyen kelni körülbelül 1 órán át, vagy amíg a duplájára nő.
Formázás
Oszd a tésztát két egyenlő részre, majd formázz belőlük hosszúkás bagetteket. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.
Második kelesztés
Takard le ismét a bagetteket, és hagyd őket kelni további 30 percig.
Sütés előkészítése
Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra, és tegyél egy kis edény vizet a sütő aljába a gőzképződéshez.
Sütés
Süsd a bagetteket 220°C-on 20-25 percig, amíg szép aranybarna és ropogós lesz a héjuk.
Hűtés
Vedd ki a bagetteket a sütőből, és helyezd őket rácsra hűlni. Várd meg, amíg teljesen kihűlnek, mielőtt felszeleteled.
Elkészítési idő
Előkészítés: 20 perc
Sütés: 20-25 perc
Összesen: 1,5-2 óra
Tippek
- Ha extra ropogós héjat szeretnél, permetezz kevés vizet a bagettekre sütés előtt.
- A bagettek hűtés után is megtartják a ropogósságukat, ha rácson hűlnek ki.
- Fagyasztva is tárolhatók, így mindig lesz otthon friss bagetted.
Tápértékek
Kalória: 210 kcal
Fehérje: 4 g
Szénhidrát: 42 g
Zsír: 3 g
Rost: 5 g
