Fermentált zöldség – Így készítsd el Te is otthon

fermentált zöldség
fermentált zöldség

Fermentált zöldség készítése

Nagyon érdemes belekezdened a fermentált zöldség készítésébe, mert általa hasznos baktériumokkal és K2 vitaminnal is támogathatod a szervezeted.  A legegyszerűbben sóval készítheted a fermentált zöldséget. Dr. Joseph Mercola szerint a megfelelő kezdőkultúra hozzáadásával sokszorosára növelhető benne a K2 vitamin-szint. Azonban kezdetnek jó a sós vízzel történő erjesztés is, és ez a legegyszerűbb is. Íme a vegyes fermentált zöldség receptje:

Hozzávalók

  • 1 literes befőttesüveg
  • 1/2 karfiol, apró rózsákra vágva
  • 1 közepes cukkini, gyalulva
  • 1 sárgarépa, vékonyra szeletelve
  • 1 evőkanál só
  • 1 liter víz

A fermentált zöldség elkészítése

  1. Az előkészített zöldségeket tedd az 1 literes befőttesüvegbe, és jó szorosan nyomkodd bele. Kb. háromnegyedéig töltsék meg a zöldségek az üveget.
  2. Öntsd le az egészet sós vízzel úgy, hogy ellepje a zöldségeket. Le is kell nehezíteni őket, hogy biztosan a lé alatt maradjnak. Ezt kővel, fával, zöldségtorzsával meg lehet oldani. A befőttesüveg alá tegyél tálcát, tálat, mert ahogy beindulnak az erjedési, a lé túlcsordulhat a peremen.
  3. Helyezd sötét helyre az üveget, és pár napig ne nyúlj hozzá.
  4. Ha szükséges, a levet pótolni kell egy kevés szűrt vízzel vagy sóoldattal.
  5. A befőttesüveg tetejét lazán tedd rá, nehogy felrobbanjon!
  6. Napról napra intenzívebb íze lesz, ha már megfelelőnek  érzed, rakd hűtőszekrénybe és fogyassz belőle rendszeresen.

Ilyen egyszerű a fermentált zöldség készítése, Te is el tudod készíteni, próbáld ki.

fermentált zöldség
Fermentált zöldség

Ezek is érdekelhetnek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com