Fermentált zöldség készítése
Nagyon érdemes belekezdened a fermentált zöldség készítésébe, mert általa hasznos baktériumokkal és K2 vitaminnal is támogathatod a szervezeted. A legegyszerűbben sóval készítheted a fermentált zöldséget. Dr. Joseph Mercola szerint a megfelelő kezdőkultúra hozzáadásával sokszorosára növelhető benne a K2 vitamin-szint. Azonban kezdetnek jó a sós vízzel történő erjesztés is, és ez a legegyszerűbb is. Íme a vegyes fermentált zöldség receptje:
Hozzávalók
- 1 literes befőttesüveg
- 1/2 karfiol, apró rózsákra vágva
- 1 közepes cukkini, gyalulva
- 1 sárgarépa, vékonyra szeletelve
- 1 evőkanál só
- 1 liter víz
A fermentált zöldség elkészítése
- Az előkészített zöldségeket tedd az 1 literes befőttesüvegbe, és jó szorosan nyomkodd bele. Kb. háromnegyedéig töltsék meg a zöldségek az üveget.
- Öntsd le az egészet sós vízzel úgy, hogy ellepje a zöldségeket. Le is kell nehezíteni őket, hogy biztosan a lé alatt maradjnak. Ezt kővel, fával, zöldségtorzsával meg lehet oldani. A befőttesüveg alá tegyél tálcát, tálat, mert ahogy beindulnak az erjedési, a lé túlcsordulhat a peremen.
- Helyezd sötét helyre az üveget, és pár napig ne nyúlj hozzá.
- Ha szükséges, a levet pótolni kell egy kevés szűrt vízzel vagy sóoldattal.
- A befőttesüveg tetejét lazán tedd rá, nehogy felrobbanjon!
- Napról napra intenzívebb íze lesz, ha már megfelelőnek érzed, rakd hűtőszekrénybe és fogyassz belőle rendszeresen.
Ilyen egyszerű a fermentált zöldség készítése, Te is el tudod készíteni, próbáld ki.