Halas receptek Lazac receptek

A lazac elkészítése, minden tipp és trükk

lazac elkészítése

A lazac elkészítése már alapanyagnál kezdődik

lazac elkészítése
A lazac elkészítése , az alapanyag kiválasztása

Ha lehetőséged van rá mindig  friss halat válassz a fagyasztott változatával szemben. Nem csak dolgozni lesz vele könnyebb, de ízben is más élményt fog nyújtani ha friss az alapanyag.

A lazac színe sok mindent elárul. Az intenzívebb, élénkebb színű húsút érdemes választani a fakóbb helyett. Ha száraznak tűnik vagy kissé barnás árnyalatú a halszelet, ne vedd meg. Ha teheted keress mindig a vadlazacot, mely könnyen felismerhető sötét színű húsáról.

Lazac elkészítése: A lazac előkészítése

Szálka ellenőrzés
Minden esetben érdemes ellenőrizned hogy, maradt-e szálka a hal húsában, még akkor is, ha filét vettél. Ha az ujjad vagy egy kés élét finoman a halszeletre nyomod és végigsimítod a gerincvonalon, akkor érezni fogod, ha valahol még van 1-2 szálka. Ezeket kézzel vagy egy csipesz segítségével egyszerűen húzd ki.

Vedd ki időben a hűtőből a lazacot
Az egyenletes sütés érdekében a hal legyen szobahőmérsékletű mire odáig jutsz, hogy ki szeretnéd sütni. Ha túl hideg a halszelet, akkor túl nagy lesz a hőmérséklet különbség és nem fog szépen egyenletesen sülni.

A lazac fűszerezése
Általában a lazac fűszerezésénél az egyszerűségre kell törekedni. A legtöbben csak sóval és borssal ízesítik, sütés után pedig citromlével locsolják meg. A friss zöldfűszerek is passzolnak a lazachoz de az is jó kakukkfüvet, oregánót vagy bazsalikomot párosítasz a lazac mellé.

Az alap fűszereknél meg is állhatsz, azonban ha erősebb ízekkel szeretnél dolgozni a lazac fűszerezése történhet még: fokhagymával, cayenne borssal, pirospaprikával vagy pl. chilipaprikával.

Nagyon fontos, hogy a halat közvetlenül sütés előtt fűszerezd. Ha előre besózod (akár csak 20-30 perccel a sütés előtt), akkor a só hatására fellazul a szerkezete és elkezdi kiengedni magából az értékes nedvességet. Persze más a helyzet, ha pácot vagy pl. sóoldatot készítesz a halnak. Ebben az esetben több órás, napos várakozási idővel is számolnod kell, hogy a húsnak legyen ideje magába szívni az ízeket. Általában azonban nincs időnk ilyesmire, szeretnénk azonnal kisütni a halszeletet. Ebben az esetben maradj annál a technikánál, hogy mielőtt a serpenyőbe kerül a hal, csak akkor kerül rá fűszer.

A lazac elkészítése: a lazac sütése

A lazac sütése kapcsán a legfontosabb dolog amire figyelned kell, hogy ne szárítsd ki a lazacfilét. Mivel  nagyon hamar elkészül, így elég egy plusz perc neki a serpenyőben és máris szárazabb lesz a kelleténél.

A lazac elkészítése serpenyőben

A serpenyőben sütött haltól egy roppanós, aranybarnára sült külsőt és egy szaftos, lédús belsőt várunk. Nézzünk  pár tipped, hogy a te lazacod is ilyen tökéletes állagú legyen.

Sütés előtt egy papírtörlővel érdemes felitatnod a nedvességet a halszeletről, majd ezután fűszerezned a korábban említett módon.

Egy serpenyőben melegíts fel 1-2 ek. olajat. Fontos, hogy forró serpenyőbe tedd a halat, hogy rögtön elkezdhessen ropogósra sülni a bőre. Vigyázz azonban arra, hogy ne a legmagasabb fokozaton süsd, ilyenkor ugyanis könnyen odaéghet és kiszáradhat a filé.

lazac elkészítése
A lazac elkészítése

A lazac bőrös oldalát süsd meg először (már ha bőrös lazacot vettél). Amikor a meleg serpenyőbe teszed a halat, az ujjadal vagy egy spatulával nyomd óvatosan és egyenletesen a filét a serpenyőhöz.

Az első kb. fél percben a hő hatására a távozó nedvesség és zsírok miatt elkezd összezsugorodni, kunkorodni a hal bőre. Ha ezt hagyod, akkor a halszelet nem tud annyira egyenletesen sülni, ahogy mi azt szeretnéd.

A nyomással „ellentartasz” ennek a folyamatnak, míg a bőr elkezd megsülni, egy fix kérget alkotva így a filé alján. Ez körülbelül fél perc alatt megtörténik, ha jó volt az olaj hőmérséklete. Ha a bőr megszilárdult ne nyomd tovább a halat. A végeredmény így egy tökéletesen lapos ropogós bőrréteg lesz a lazac egyik oldalán.

A bőr segít abban, hogy a halszelet ne kapjon közvetlenül túl nagy hőt a serpenyőtől. Az egyenletesebb hőeloszlás miatt nem szárad ki a hal külseje, míg arra vársz, hogy a belső is megfelelően elkészüljön. A sütési idő nagy részében így bőrrel lefelé érdemes sütnöd a halat és csak az utolsó szakaszban megfordítani és egy kis színt adni a másik felének is.

A sütési idő nagyban függ a halszelet vastagságától. Egy vékonyabb darabnak elég lehet 3 perc, egy vastagabbnak 6 percre is szüksége lehet a bőrös oldallal lefelé. Érdemes figyelned a hal oldalát, ott ugyanis szépen látszódik mekkora része sült már át. Kb. akkor kell megfordítanod a lazacfiléket amikor a szelet odalán úgy látod, a hal fele már átsült.

Fordítás után már ne hagyd sokáig a halat a serpenyőben, amikor a másik fele is szép barnára sült, ki is veheted a serpenyőből. A felesleges olajat érdemes egy papírtörlővel leitatnod róla mielőtt tálalod.

Ízlés szerint tálaláskor csepegtethetsz rá friss citromlevet.

Lazac elkészítése sütőben

Talán az egyik legegyszerűbb módja a lazac elkészítésének, ha sütőben sütöd. Ilyenkor mindössze pár perc alatt előkészítheted a halat aztán csak várnod kell, hogy a sütő végezze a dolgát.

A hal előkészítése nem különbözik a serpenyőben sült verziótól. Fontos, hogy melegítsd elő a sütőt kb. 180 fokra. A sütéshez egy tepsire és sütőpapírra lesz szükséged. Helyezd a halszeletet a sütőpapírral bélelt tepsire, fűszerezd és locsold meg egy kevés olajjal. A tetejére tehetsz citromkarikákat és friss zöldfűszert is. Vastagságtól függően kb. 10-12 perc alatt süsd készre a halat.

lazac elkészítése
Lazac elkészítése sütőben

Sütőben sütve népszerűek a batyus változatok is. Ilyenkor egy nagyobb alufólia „fészekbe” fekteted bele a halat, amit megtölthetsz minden jóval. Fűszerezheted bátrabban, készíthetsz intenzívebb pácot a halnak, amiben a batyuban összezárva tud süldögélni.

Ha szeretnéd, hogy hosszabb időt töltsön együtt a hal a fűszerekkel, akkor csökkentsd a sütő hőmérsékletét akár 100 fokig és lassan, hosszabb (kb. dupla) ideig süsd a batyukat.

Természetesen a fent említett két legnépszerűbb elkészítési módon kívül még rengeteg más módon is elkészítheted. 

 

Ezek is érdekelhetnek

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com