Gluténmentes rétes
Te is szereted a rétest? Viszont nem szeretnéd a hagyományos cukros, búzalisztes verziót fogyasztani? Akkor ez a gluténmentes rétes Neked való. A rétes tésztájához a Wise Food rétes lisztkeverékét használtam, ami egy gluténmentes lisztkeverék. Megtöltheted almával, meggyel, akár túróval is, de paleo étrendben inkább a tojástúróval azaz a totuval. Íme a gluténmentes rétes receptje.
A gluténmentes rétes hozzávalói
- 250 g Wise Food Rétes lisztkeverék (kölesliszt, tápiókaliszt, útifű maghéj liszt, só, élesztő, szódabikarbóna, citromsav)
- 12 g kókuszolaj
- 10 g frissen facsart citromlé
- 230 g langyos víz
- ~6 g gluténmentes liszt (pl. nyílgyökér liszt) a gyúráshoz és a nyújtáshoz
- 1 db tojás sárgája a kenéshez
- tetszőleges töltelék (nálam almás rétes lett, így 5 db alma)
A gluténmentes rétes elkészítése lépésről lépésre
- Készítsd el a tölteléket először. Én almás rétest készítettem, így megpucoltam az almát, lereszeltem és főztem kicsit, eritritet, fahéjat adtam hozzá, illetve citromlevet.
- A gluténmentes rétes tésztához keverd össze a folyékony hozzávalókat.
- Add hozzá a lisztkeveréket és jól dolgozd össze.
- Pihentesd a tésztát 15 percig.
- Lisztes felületen gyúrd át és oszd 2 egyenlő súlyú darabra
- Teríts le az asztalra egy sütőpapírt és ezen a papíron alaposan alálisztezve nyújts mindkettőből olyan vékony téglalapot, amilyet csak tudsz, így szép vékony tésztájú lesz a rétes.
- Vékonyan oszlasd el rajta a tölteléket, figyelve arra, hogy a tésztát ne áztasd el. Ha túl nedves lenne a töltelék csöpögtesd le.
- Tekerd fel a rétest a sütőpapír segítségével és helyezd a tepsibe mindkét rudat.
- Pihentesd a megformázott tésztát 10 percig majd kend le a tojás sárgájával.
- Tedd 180 fokra előmelegített sütőbe, alsó-felső programban süsd kb. 25-30 percig.
- Ha kihűlt vágd fel a rudakat kis darabokra. Ezzel kész is vagy.
Próbáld ki Te is ezt a gluténmentes rétes receptet!