
Ha magyaros ízekre vágysz, de szeretnél az egészségesebb, paleolit életmódhoz hű maradni, akkor ez a brassói aprópecsenye recept neked szól. A klasszikus fogást most édesburgonyával és zellerrel készítjük, így gluténmentesen, tejmentesen és természetes alapanyagokból élvezheted. Egyszerű, gyorsan elkészíthető, mégis laktató étel, amely tökéletes hétköznapi vacsorához vagy akár vasárnapi ebédhez is.
Hozzávalók:
-
0,5 kg sertéscomb
-
2 gerezd fokhagyma
-
20 dkg édesburgonya
-
20 dkg zeller
-
kockázott bacon – ízlés szerint
-
3–4 csemegeuborka
-
só, bors, pirospaprika, kakukkfű, majoranna
-
kókuszzsír
Elkészítés lépései:
-
A zellert kockákra vágod, majd pirítod a kókuszzsíron, így igazán aromás alapot kapsz.
-
Hozzáadod az édesburgonyát, kockázva vagy kis hasábokra vágva, és együtt pirítod tovább.
-
A húst kockákra vágod, ráteszed a forró zsírra, és fehéredésig pirítod, hogy szép kérget kapjon.
-
Belekevered a fokhagymát és a fűszereket – sót, borsot, pirospaprikát, kakukkfüvet és majorannát.
-
Ha szükséges, pár csepp vizet is adhatsz hozzá, hogy szaftosabb legyen az étel.
-
Végül hozzáadod a felkarikázott csemegeuborkát, alaposan átforgatod, és készen is van a paleo brassói aprópecsenye!
Elkészítési idő
-
Előkészítés: ~10 perc
-
Főzés / pirítás: ~20 perc
-
Összesen: kb. 30 perc – ideális gyors, mégis kiadós paleo ebédhez vagy vacsorához.
Tippek
-
Zeller és édesburgonya méret: Törekedj egyenletes kockákra, így egyenletesen sül, és jobb az állaga.
-
Ízintenzitás: A fűszerek mennyiségét ízlés szerint variálhatod – a kakukkfű és majoranna különösen jól illik ehhez a sertéshúsos ételhez.
-
Szárazabb falatok esetén: Adj hozzá egy pici vizet vagy paleo húslevest – ez fokozza a szaftosságot és segít az alapanyagok összefogásában.
-
Csemegeuborka: Ha szereted, bátran használj savanyúbb változatot, az izgalmas ízkombinációt ad a paleós brassóinak.
Tápértékek (becsült adagonként)
-
Energia: kb. 400–450 kcal
-
Zsír: 25–30 g (a bacon és kókuszzsír miatt)
-
Fehérje: 25–30 g (a sertéshúsból)
-
Szénhidrát: 20–25 g (főleg az édesburgonyától és zellertől)
Ez a tápanyagarány ideális egy kiegyensúlyozott paleo étkezéshez, mivel magas a fehérje- és egészséges zsírtartalma, miközben mérsékelt szénhidrátbevételt biztosít.
Nézd meg ezeket paleo recepteket is!
Ha tetszett ez a paleo brassói aprópecsenye, akkor ajánlom figyelmedbe az alábbi, a paleosreceptek.hu oldalon valós, hasonló hangulatú, finom és egyszerű recepteket:
-
Gulyásleves, így készítsd paleo módon – klasszikus magyar leves paleo módra, húsos és ízletes
-
Rakott cukkini – zöldséges, húsos egytálétel, amely jól illik a főételek mellé
-
Vajpuha sült oldalas édesburgonyapürével – omlós hús, krémes köret, hétvégi fogásként tökéletes
