Barion Pixel
Barion – Bankkártyás fizetés (Visa, Mastercard)
Glutén és tejmentes receptek Gluténmentes ételek Gluténmentes receptek

Gluténmentes bagett

gluténmentes bagett
gluténmentes bagett

Gluténmentes bagett – egészséges, ropogós péksütemény otthon

Szereted a bagettet, és vágysz arra, hogy otthon is elkészíts egy gluténmentes bagett változatot, ami ráadásul tejmentes és szójamentes is? Ez a recept ideális választás: egyszerű hozzávalókból, gyorsan elkészíthető, mégis ízletes és formázható. A bagett külseje ropogós, belseje puha — tökéletes pirítósnak, szendvicsnek vagy leves mellé. 

Hozzávalók

  • 3 db M-es tojás

  • 100 ml víz

  • 20 ml friss citromlé

  • 1 csomag Éléskamra sokmagvas bagett szénhidrát csökkentett lisztkeverék

(Ezekkel az alapanyagokkal garantáltan gluténmentes, tejmentes és szójamentes bagetteket kapsz.)

Elkészítés lépései

  1. A 3 tojást alaposan keverd el a vízzel és a frissen facsart citromlével, hogy homogén folyadékot kapj.

  2. Add hozzá a lisztkeveréket, és keverd simára, csomómentes állagúra.

  3. Hagyd pihenni a tésztát 20 percig – ez a pihentetés segít abban, hogy a tészta jobban kezelhető, formázható legyen.

  4. A pihentetés után vizes kézzel formázz hosszúkás bagetteket. (Nálam 2 darab lett belőle.)

  5. Tedd a bagetteket előmelegített sütőbe: kezdetben 200 °C (alsó-felső sütés), süsd 20 percig, majd csökkentsd a hőfokot 180 °C-ra és süsd tovább még 20 percig.

  6. Várd meg, míg teljesen kihűlnek — csak így lesz igazán jó állagú és könnyebben szeletelhető.

Az eredmény: egy ropogós héjú, belül puha bagett, amely emlékeztet a teljes kiőrlésű pékárura, de mentes minden gluténtartalmú összetevőtől.

 Elkészítési idő

Lépés Idő Megjegyzés
Tészta összekeverése kb. 5 perc egyszerű, gyors keverés
Pihentetés 20 perc fontos a jól kezelhetőséghez
Sütés (200 °C) 20 perc kezdeti magas hőfok a kéreg kialakulásához
Sütés (180 °C) 20 perc tovább sütés a belső állaghoz
Összesen kb. 45–50 perc előkészítéssel együtt

Tippek a tökéletes gluténmentes bagetthez

  • Vizes kéz: amikor formázod a bagetteket, mindig nedves kézzel dolgozz — így nem ragad a tészta, és szép, sima felületet kapsz.

  • Sütőhelyezés: ha van alacsonyabb rácsod, használhatod azt az alsó-felső sütéshez, hogy alul is jól átsüljön a tészta.

  • Pára biztosítása: az első 10 percben helyezz a sütő aljára egy kis tál vízzel – segítheti a ropogós héj kialakulását.

  • Kihűlés: ne vágd fel forrón — hagyd legalább 30 percet kihűlni, hogy a belső szerkezet „beálljon”.

  • Variációk: ha szeretnél extra ízt, adhatsz a tésztához egy kis szárított fűszert (pl. rozmaring, kakukkfű) vagy aprított magokat, de figyelj rá, hogy azok kompatibilisek legyenek a gluténmentes, tejmentes igénnyel.

  • Tárolás: jól záródó zacskóban vagy kenyeres dobozban tartsd, de legfeljebb 1–2 napig lesz optimális állagú (lehet, hogy másnap pirítva lesz finomabb).

Tápértékek (közelítő becslés)

Az alábbi értékek tájékoztató jellegűek, egy gluténmentes bagett adagra vetítve:

  • Kalória: kb. 150–180 kcal / adag

  • Fehérje: kb. 6–8 g

  • Zsiradék: kb. 4–6 g

  • Szénhidrát: kb. 15–20 g

  • Rost: változó, a lisztkeverék rosttartalmától függően

Nézd meg ezeket paleo recepteket is

Az alábbi három recept a paleosreceptek.hu oldalon elérhető és témájában kapcsolódik — jó alternatívát nyújthatnak, ha szeretnél más gluténmentes, paleo stílusú péksüteményt is kipróbálni:

  1. Egyszerű paleo kenyér – egy ropogós kérgű cipó négy összetevővel, gyorsan elkészíthető

  2. Gluténmentes rétes – klasszikus desszert, de lisztkeverék segítségével paleo/ gluténmentes verzióban.

  3. Paleo amerikai palacsinta – édes alternatíva reggelire vagy desszertnek, gluténmentes és laktózmentes verzióban.

gluténmentes bagett
gluténmentes bagett

🌿 Könyvajánló

Meríts inspirációt kiadványainkból – válogatott egészséges receptek, glutén, tej és cukormentesen (paleo barát) és szezonális ötletek egy helyen!

Ezek is érdekelhetnek

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com