Klasszikus karácsonyi sütemény recept kicsit másképp. Ez a mézeskalács gluténmentes, tejmentes, hozzáadott cukor nélkül készül. Íme a paleo mézeskalács receptje:
Hozzávalók a paleo mézeskalács tésztájához:
-
300 g mandulaliszt
-
150 g kókuszliszt
-
100 g szezámliszt
-
50 g erythritol
-
9 ek méz
-
2 db tojás
-
3 ek kókuszolaj
-
2 ek útifű maghéj
-
4 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
-
2 káveskanál vaníliaőrlemény (ízlés szerint)
-
2 dl víz
-
1 kávéskanál szódabikarbóna
Hozzávalók a mézeskalács díszítéshez:
-
1 db tojásfehérje
-
1 ek erythritol (5 tk, porított)
-
3 csepp citromlé
A paleo mézeskalács elkészítése lépésről lépésre:
-
A tojásokat a mézzel és az eritrittel keverd habosra , majd add hozzá a kókuszolajat is.
-
Egy másik tálban mérd ki a száraz hozzávalókat, tedd bele a fűszereket, az útifű maghéjat és a szódabikarbónát.
-
A két tál tartalmát vegyítsd össze, és kézzel gyúrd össze a tésztát, lassan adagolva (hogy ruganyos tésztát kapj) tedd hozzá a vizet is.
-
Amikor elérted a megfelelő ruganyos állagot, tedd a hűtőbe legalább 30 percre.
-
Nyújtás előtt kb. fél órával vedd ki a hűtőből a tésztát, sütőpapírral letakart nyújtódeszkára tedd a massza felét, egyszerre csak ennyivel dolgozz. Folpackkal takard le, és nyújtsd ki, nem túl vékonyra, kb. 7-8 mm-re, majd a formáiddal szaggasd ki, a maradékot gyúrd össze, és újra nyújtsd ki és szaggasd amíg el nem fogy.
-
180 °C-ra előmelegített alsó-felső sütéssel süssd 15 percig, majd gyors kenés következik. 1 tojást keverj ki egy kevés eritrittel, és kenőtollal pemzlizd át, majd tedd még 5 percre sülni a mézeskalácsokat.
- Hagyd rácson kihűlni, majd jöhet a díszítés. 1 tojásfehérjét 5 tk. porított eritrittel és néhány csepp citromlével keményre kell felverni, majd habzsákba tölteni, és ezzel díszítsd ki a mézeskalácsokat.
Próbáld ki Te is a paleo mézeskalács receptjét!