
Húsos csontleves marhából, ez a marhacsont leves. Az elkészítési ideje kb. 4-6 óra vagy ha van időd, akkor még tovább is főzheted, ugyanis minél tovább főzöd, annál jobb ízű lesz. Ha egészben kapsz csak velőscsontot, a hentessel fűrészeltesd el kisebb darabokra, hogy a velőhöz is hozzá tudj majd jutni, ha elkészült a leves.
A marhacsont leves hozzávalói
- 1,5 kg marhacsont (velőscsontok és húsos csontok, pl, marhafarok, bordacsontok)
- só, egész bors
- ~4 liter víz
A marhacsont leves elkészítése
- A csontokat és a húsos csontokat tedd egy nagy levesesfazékba, sózd és öntsd fel annyi vízzel, amennyi teljesen ellepi a hozzávalókat.
- Tedd a tűzhelyre, és főzd alacsony hőfokon minimum 4-6 órán keresztül, de az a jó, ha akár 10-12 óráig tudod főzni.
- A leves tetején keletkező habot itt ne szedd le, értékes anyagokat tartalmaz, és idővel leül az edény aljára.
- Ne hagyd fel nélkül a levest. Ha aznap nem tudod befejezni, vedd le a tűzhelyről és folytasd másnap.
- Ha elkészült a leves, vedd le a tűzről, hagyd kihűlni, majd vedd ki belőle a csontokat.
A levest több napig tárolhatod a hűtőben, mert zöldségek nélkül sokkal hosszabb az eltarthatósága. Kisebb adagokban le is fagyaszthatod, ami kiváló alap lehet további levesek készítéséhez.
Tipp: Ha fele-fele arányban használsz marhacsontot és disznócsontot, teljesen más ízvilágot érhetsz el. A főzés közben elpárolgott vizet pótolhatod, de ha intenzív ízeket szeretnél, készíthetsz koncentrált erőlevest is, úgy, hogy a csontok eltávolítása után tovább forralod a levest. Ha erőlevest készítesz, tálalás előtt forrald fel, és csészényi mennyiségekhez adj egy-egy tojássárgáját.
Próbáld ki Te is ezt a marhacsont leves receptet!

Forrás: Paleo-ketogén kéziköny (A Paleomedicina gyógyító receptjei)