Ketogén receptek

Ketogén diéta lényege

ketogén diéta lényege
ketogén diéta lényege

Mi a ketogén diéta lényege?

Ha szénhidrátban gazdag az étrended, a tested a glikolízis metabolikus állapotában van, ami egyszerűen azt jelenti, hogy a tested által használt energia nagyja a vércukorból származik. Ebben az állapotban minden étkezés után a vércukor szintje megemelkedik, magasabb inzulinszintet okozva, ami a testzsír eltárolására készteti a szervezetet, és akadályozza, hogy a zsír az zsírszövetekből (adipóz szövetekből) felszabaduljon.

Ezzel szemben a ketogén diéta lényege a ketózisnak nevezett anyagcsere állapot, ami a kevés szénhidrátot és sok zsírt tartalmazó étkezésnek köszönhető. A tested a zsírt ketontestekre (ketonokra) bontja, hogy üzemanyagként ezek szolgáljanak elsődleges energiaforrásként.

Ketózisban – mely a ketogén diéta lényege – a tested könnyen égeti a zsírt, hogy energiához jusson, ezért zsírt a zsírtartalékokat folyamatosan használja. Ez egy normális állapot, ha néhány napig kevés szénhidrátot juttatsz be, a tested természetes módon idézi elő.

A tested sejtjeinek többsége ketonokat és glükózt használ üzemanyagként. A csak glükózt használó sejtek esetében, pl. az agy egyes részeiben is, az étkezéssel bevitt zsírokból származó glicerint a máj glükózzá alakítja a glükoneogenezis nevű folyamat során.

ketogén diéta lényege
Ketogén diéta lényege

A ketogén diéta lényege, hogy a tested  állandóan ketózisban tartsa a táplálkozás segítségével. Ha csak most kezdesz bele a ketogén diétába, akkor általában 4-8 hétig tart, hogy teljesen átállj erre az állapotra.

Amint a tested hozzászokik a ketózishoz, a glikogén (az izmokban és a májban eltárolt glükóz) mennyisége és a testtömeg vízből álló hányada csökken, az izmaid állóképessége nő, és az energiaszinted általában véve magasabb lesz, mint korábban. Ugyanakkor, ha egy időre kiugrasz a ketózisból, és megemeled a szénhidrátbevitelt, sokkal hamarabb vissza tudsz térni ehhez az állapothoz, mint amikor még nem alkalmazkodott hozzá a szervezeted. Ráadásul, ha már átálltál, általában akár 50 gramm szénhidrátot is elfogyaszthatsz naponta, anélkül, hogy a ketózis megszűnne.

Ez tehát a ketogén diéta lényege.

Ezek is érdekelhetnek

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com