Mandulaliszt sütemény – Citromos mandulatorta
Szereted a mandulás süteményeket? Íme egy glutén és laktózmentes mandulaliszt sütemény, a citromos mandulatorta. Finom szaftos és enyhén citromos. Ez a mandulaliszt sütemény receptje.
A mandulaliszt sütemény hozzávalói (egy 17/18 cm-es tortához):
- 1,2 dl olívaolaj
- 130 g eritrit
- 1 bio citrom leve és finomra reszelt héja
- 4 db tojás
- 1-1 csipet só
- 20 g xilit vagy valamilyen 1:4 erősségű édesítőszer
- 1 teáskanál vaníliakivonat vagy -aroma
- 200 g mandulaliszt (amit te is elkészíthetsz, házi mandulaliszt egyszerűen)
- 20 g tápióka keményítő
- 1 teáskanál sütőpor
- 20 g szeletelt mandula
A mandulaliszt sütemény elkészítése lépésről lépésre
- A sütőt melegítsd elő 160 °C-ra, alsó-felső sütésmódban. Egy 17/18 cm átmérőjű kapcsos tortaformát bélelj ki sütőpapírral alul és oldalt.
- Verj kemény habot a tojásfehérjékből 1 csipet sóval és pár csepp citromlével.
- Ha már hab, akkor add hozzá az édesítőszert (xilit vagy valamilyen 1:4 erősségű édesítőszer), és további pár percig verd, amíg szép fényes lesz.
- Keverd el az eritritet az olívaolajjal, citromlével és -héjjal, vaníliával és a tojások sárgáival.
- Add hozzá a sütőporral, egy csipet sóval, keményítővel elkevert mandulalisztet és alaposan dolgozd bele, hogy egynemű legyen.
- A tojáshab egyharmadával keverd el, majd a maradék habot két részletben óvatosan forgasd bele egy spatula segítségével.
- Öntsd bele az előkészített formába, és szórd meg a szeletelt mandulával.
- 65-70 perc alatt süsd meg a tortát. Tűpróbával ellenőrizd. Ha nagyon barnulna a teteje mielőtt még elkészült, akkor egy alufóliával fedd le.
- Hagyd a formában hűlni 10-15 percet, majd tedd sütőrácsra hogy teljesen kihűljön.
Próbáld ki Te is ezt a mandulaliszt sütemény receptet!