A gluténmentes croissant elkészítése kihívásnak tűnhet, de ezzel a recepttel könnyedén készíthetsz otthon vajpuha, foszlós és ízletes croissant-t. Tökéletes reggelire vagy uzsonnára egy csésze kávé mellé!
A gluténmentes croissant recept hozzávalói
- 300 g gluténmentes lisztkeverék
- 50 g rizsliszt
- 1 csomag (7 g) instant élesztő
- 1 evőkanál cukor
- 1 teáskanál só
- 150 ml langyos tej (vagy növényi tej)
- 1 db tojás
- 150 g hideg vaj
- 1 db tojás a kenéshez
Elkészítés
Élesztő felfuttatása
Egy kis tálban keverd össze az élesztőt a cukorral és 50 ml langyos tejjel. Hagyd állni 5-10 percig, amíg habos nem lesz.
Száraz hozzávalók keverése
Egy nagy tálban keverd össze a gluténmentes lisztet, rizslisztet és a sót.
Tészta összeállítása
Add hozzá a száraz hozzávalókhoz az élesztős keveréket, a tojást és a maradék langyos tejet. Gyúrd össze, majd hűtőben pihentesd 30 percig.
Vaj beágyazása
Nyújtsd ki a tésztát téglalap alakúra, helyezd rá a hideg vajat, majd hajtogasd be. Nyújtsd és hajtogasd még kétszer. Hűtsd újra 30 percig.
Formázás
Nyújtsd ki a tésztát kb. 5 mm vastagságúra, majd vágd háromszögekre. Tekerd fel a háromszögeket a szélesebb végétől a csúcs felé.
Második kelesztés
Helyezd a croissantokat sütőpapírral bélelt tepsire, takard le, és hagyd kelni további 30-40 percig.
Sütés előkészítése
Melegítsd elő a sütőt 190°C-ra, és kend meg a croissantokat felvert tojással.
Sütés
Süsd a croissantokat 190°C-on 18-22 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.
Hűtés
Vedd ki a croissantokat a sütőből, és hagyd őket rácson kihűlni.
Elkészítési idő
Előkészítés: 40 perc + pihentetés
Sütés: 18-22 perc
Összesen: kb. 2,5-3 óra
Tippek
- A vaj legyen mindig hideg, hogy a croissant réteges és foszlós maradjon.
- Ha édesebb croissantokat szeretnél, növeld a cukor mennyiségét 2 evőkanálra.
- Töltheted is csokoládéval vagy lekvárral a tekercselés előtt.
- Adhatsz hozzá magokat is
Tápértékek
Kalória: 260 kcal
Fehérje: 5 g
Szénhidrát: 38 g
Zsír: 10 g
Rost: 3 g
