Fermentált lilakáposzta
Hogyan készíts a lilakáposztából is savanyúságot? Fermentálással? Ez egy ősi technika az élelmiszerek tartósítására. Készíts a lilakáposztából savanyúságot és fogyaszd akár még nyáron is. Más alapanyagokból is készíthetsz fermentált zöldségeket. Még spárgából is lehet. Íme a fermentált lila káposzta receptje.
A fermentált lilakáposzta hozzávalói
- ~1 kg lilakáposzta
- ~30 g só
A fermentált lilakáposzta elkészítése
Gyaluld le vagy reszeld le a lilakáposztát, és egy jónagy tálban alaposan keverd el a sóval
Masszírozd bele úgy, hogy mindenütt egyenletesen bevonja.
Tedd egy nagy üvegbe, hagyd állni, levet fog ereszteni
Egy-két óra múlva nyomkodd ki belőle az összes levet, de kell hozzá, el kell majd, hogy lepje, ha túl sokat „nyomsz ki” belőle még vízzel töltsd fel
Valamilyen súlyt tegyél bele – egy kisebb poharat vagy egy másik üveget -, ami a lé alatt tartja a káposztát.
Fedd le és szobahőmérsékleten hagyd érni
Kb. öt nap múlva kóstold meg, ha elég savanyú, kis üvegekbe osztva hűtőbe vagy télen az ablakba is teheted
Próbáld ki Te is ezt a fermentált lilakáposzta receptet!