Húsvéti sonka főzése
A húsvét elmaradhatatlan része a finom főtt, füstölt sonka. Amennyiben van lehetőséged ne a gyorspácolt, ízfokozókkal teli verziót vásárold. Lehet kapni már a hagyományos füstölésű, ízfokozó, adalékanyagmentes sonkát is.
A húsvéti sonka főzéséhez a hozzávalók
- 1,5 -2 kg sonka
- 4 egész fokhagymagerezd
- 1 fej vöröshagyma héjastul
- 3 babérlevél
- 1 teáskanál szemes bors
- 3 borókabogyó
- 1 szegfűszeg
- 3 szegfűbors
A húsvéti sonka főzése
A sonkát áztasd be főzés előtti este vagy aznap pár órával előtte. Ha túl sós vagy túl füstös az íze, a hosszú áztatással lehet segíteni ezen. Cseréld le a vizet frissre úgy, hogy bőven ellepje, és tedd fel főni. A főzővízhez add hozzá a fokhagymát, a vöröshagymát héjastul, valamint az összes fűszert. Lassú tűzön főzd annyi ideig, ahány kilós a sonka, vagy is minimum 1,5-2 órán keresztül. Ha nem tudtad beáztatni előző este, akkor tovább kb. 3 órán át. Hagyd a levében kihűlni. Így lesz hihetetlenül finom és omlós a sonka. A sonka levét ne öntsd ki, főzheted benne a tojásokat, illetve levesalapnak is jó lehet.
A húsvéti sonka főzése ilyen egyszerű. És a sonkát nem csak húsvétkor érdemes enni. Fogyaszthatsz hozzá kalácsot is.