Hétköznapi paleo receptek Paleo ételek Paleo étrend receptek

Paleolit kenyér recept, a diós kenyér

paleo kenyér recept
paleo kenyér recept

Paleolit kenyér – diós kenyér receptje

Szeretnél valami nagyon finom és egészséges kenyeret készíteni gyorsan? Akkor ez a paleolit kenyér, más néven diós kenyér, pontosan Neked való! Egyszerűen, gyorsan elkészíthető, és mindössze néhány alapanyag szükséges hozzá. Az alábbiakban megtalálod a részletes leírást, ami garantáltan inspiráló és informatív mind a kezdők, mind a paleo-kedvelők számára.

Hozzávalók:

  • 250 g dió finomra őrölve

  • 2 evőkanál őrölt szezámmag

  • 2 evőkanál őrölt lenmag

  • csipetnyi só

  • 4 tojás

  • késhegynyi szódabikarbóna

  • kis kókusz- vagy mandulatej

Elkészítése:

  1. A hozzávalókat keverd össze, amíg jól kenhető masszát kapsz (kb. 0,5 dl folyadék szükséges – annyi, hogy ne folyjon, de kenhető legyen).

  2. Egy kis méretű tepsit bélelj ki sütőpapírral, vagy használhatsz őzgerinc formát vagy szilikonos kenyérformát.

  3. Öntsd a masszát a formába és egyengesd el.

  4. Süsd 180–200 °C-ra előmelegített sütőben 20–25 percig.

  5. A kész paleolit kenyér illata és állaga olyan lesz, mintha teljes kiőrlésű lisztből készült volna. Sós vagy édes hozzávalók (pl. mazsola) is ízlés szerint hozzáadhatók.

Elkészítési idő:

  • Előkészület: kb. 10 perc (összekeverés, formázás)

  • Sütés: 20–25 perc

  • Összesen: 30–35 perc

Tippek:

  • A diót és a magvakat combo-kombinációban is kipróbálhatod (pl. dió helyett / mellett mogyoró, napraforgómag), így változatosabb ízvilágot kapsz.

  • Ha édes változatot szeretnél, tehetsz bele mazsolát, apróra vágott datolyát vagy bogyós gyümölcsöket.

  • Sót csak kis mennyiségben használj, hogy ne nyomja el a természetes mag ízét.

  • A massza akkor jó, ha nem túl folyós, de kenhető. Ha túl kemény, egy-két csepp plusz mandulatej segíthet.

  • A sütés vége felé nézd meg egy fogpiszkálóval: ha szárazon jön ki, a kenyér kész.

  • Kihűlés után érdemes szeletelni, így szebb szeleteket kapsz, és kevesebb morzsásodik.

Tápértékek (becsült táblázat 1 szelet/100 g alapján):

Tápanyag Mennyiség (kb.)
Energia 300–350 kcal
Fehérje 10–12 g
Zsír 25–30 g (főként egészséges zsírok)
Szénhidrát 5–7 g (magas rosttartalmú)
Rost 3–5 g

Jegyzet: A pontos értékek alapanyagok minőségétől és a szelet méretétől függően változhatnak, de általában magas fehérje-, egészséges zsír- és rosttartalmú, alacsony szénhidráttartalmú egészséges kenyér ez a paleolit kenyér.

Nézd meg ezeket paleo recepteket is:

Itt van három kapcsolódó, valós és elérhető recept a paleosreceptek.hu oldalon – igazán inspirálóak, ha több paleo kenyérreceptet keresel:

  • Paleo kenyér házilag – egy glutén-, tej- és cukormentes paleo kenyér recept Paleo receptek mindenkinek

  • Egyszerű paleo kenyér – ropogós héjú cipó mindössze négy összetevőből Paleo receptek mindenkinek

  • Paleo kenyér zabpehelylisztből (gluténmentes) – egészséges alternatíva, többféle liszt használatával

paleolit kenyér
Paleolit kenyér

Ezek is érdekelhetnek

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com