Gluténmentes ételek Gluténmentes kenyér receptek Gluténmentes receptek

Gluténmentes zablisztes kenyér – Egészséges és finom házi recept

gluténmentes zablisztes kenyér

Szereted az egészséges, paleo recepteket? Ha igen, köszönöm, ha meghívsz egy kávéra – ezzel segítesz, hogy még több recept születhessen! ☕

Igen, támogatom az oldalt

A gluténmentes zablisztes kenyér tökéletes választás azok számára, akik gluténérzékenység miatt kerülik a hagyományos pékárukat, de mégis szeretnének egy finom és tápláló kenyeret az asztalukra. Ez a recept nemcsak egyszerűen elkészíthető, hanem rostokban gazdag, laktató és tökéletes szendvicsekhez vagy reggeli pirítóshoz.

A gluténmentes zablisztes kenyér hozzávalói

  • 300 g gluténmentes zabliszt
  • 100 g barna rizsliszt
  • 50 g tápiókakeményítő
  • 1 csomag (7 g) instant élesztő vagy 25 g friss élesztő
  • 1 evőkanál psyllium husk (útifű maghéj)
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor vagy méz (az élesztő felfuttatásához)
  • 300 ml langyos víz
  • 2 evőkanál olívaolaj

A gluténmentes zablisztes kenyér elkészítés

Psyllium husk előkészítése

Keverd össze a psyllium huskot 100 ml langyos vízzel, és hagyd állni 10-15 percig, amíg zselés állagú nem lesz.

Élesztő felfuttatása

Egy kis tálban keverd össze az élesztőt a cukorral vagy mézzel, és adj hozzá 100 ml langyos vizet. Hagyd állni 5-10 percig, amíg habos nem lesz a teteje.

Száraz hozzávalók keverése

Egy nagy tálban keverd össze a zablisztet, barna rizslisztet, tápiókakeményítőt és a sót.

Tészta összeállítása

Add hozzá a száraz hozzávalókhoz az előkészített psyllium husk zselét, a felfuttatott élesztőt és az olívaolajat. Fokozatosan öntsd hozzá a maradék 100 ml langyos vizet, miközben kevered a tésztát. Addig keverd, amíg homogén, kissé ragacsos tésztát nem kapsz.

Kelesztés

Takard le a tálat egy tiszta konyharuhával, és hagyd a tésztát meleg helyen kelni körülbelül 1-1,5 órán át, vagy amíg a duplájára nem nő.

Formázás és második kelesztés

Miután megkelt a tészta, enyhén lisztezett felületen gyúrd át finoman, majd formázz belőle cipót vagy helyezd egy kenyérformába. Takard le ismét, és hagyd kelni további 30-45 percig.

Sütés előkészítése

Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. Ha ropogós héjat szeretnél, helyezz egy hőálló edényt vízzel a sütő aljába, hogy gőz keletkezzen.

Sütés

Süsd a kenyeret 200°C-on 10 percig, majd csökkentsd a hőmérsékletet 180°C-ra, és süsd további 30-35 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz a héja.

Hűtés

Vedd ki a kenyeret a sütőből, és helyezd rácsra hűlni. Várd meg, amíg teljesen kihűl, mielőtt szeleteled.

Elkészítési idő

Előkészítés: 20 perc
Sütés: 40-45 perc
Összesen: kb. 2,5-3 óra

Tippek

  • A tésztához adhatsz különböző magvakat, mint például napraforgómag, lenmag vagy szezámmag.
  • A gluténmentes kenyér gyorsabban szárad, tárold légmentesen záródó edényben.
  • A szeletekre vágott kenyeret lefagyaszthatod, így bármikor előveheted.

Tápértékek

Kalória: 220 kcal
Fehérje: 5 g
Szénhidrát: 40 g
Zsír: 4 g
Rost: 6 g

gluténmentes zablisztes kenyér
gluténmentes zablisztes kenyér (a kép illusztráció)

Szereted az ilyen egészséges, paleo recepteket?
Támogasd az oldalt egy kávé árával, hogy még több finom és tiszta alapanyagból készült recept születhessen!

Igen, támogatom az oldalt ☕

(Az 5 € csak javaslat – szabadon beírhatod, mennyivel szeretnél támogatni 😊)

Ezek is érdekelhetnek

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com