Gluténmentes ételek

Glutén érzékenység tünetei

A glutén érzékenység  tüneteinek megértéséhez először nézzük mi is a glutén.

A glutén egy összetett fehérje. Kötőanyagként működik – a latin gluten jelentése ’ragasztó’ –, a lisztből készült dolgokat tartja össze, a süteményeket, kekszeket ugyanúgy, mint a pékárut és a pizzatésztát. Amikor beleharapsz egy könnyű muffinba, vagy meggyúrod és kinyújtod a pizzatésztát sütés előtt, nos ez mind a gluténnak köszönhető. Sőt a legtöbb puha, rágós kenyérféle, amelyet ma kapni lehet, a gluténnak köszönheti gumiszerűségét. A glutén segítségével „kel meg” a kenyér, amikor a búzát élesztővel keverjük össze. Ha szeretnél a kezedben tartani egy gluténlabdát, csak keverd össze vizet és búzalisztet, gyúrd tésztává, aztán mosd le a masszát a kezeidről folyó vízben, hogy eltávolítsd a keményítőt és a rostokat. Ami megmarad, az egy gluténes fehérjekeverék.

A legtöbb ember a búzával fogyaszt glutént, de ezen kívül megtalálható egy sor gabonában: a rozsban, az árpában, a tönkölyben, a kamutban (más néven khorasan búza) és a bulgurban. Ez az egyik leggyakrabban használt táplálékadalék, és nemcsak a feldolgozott ételekben, hanem a kozmetikai és higiéniai szerekben is megtalálható. Megbízható stabilizálóként segít, hogy a margarinok és sajtkrémek megőrizzék lágyságukat, és megelőzi, hogy a szószok és öntetek összecsomósodjanak. A hajbalzsamok sűrűségét és a szempillaspirálok dúsító hatását is a gluténnak köszönhetjük. Ugyanúgy allergiásak lehetsz rá, mint bármelyik fehérjére. De vizsgáljuk meg közelebbről a problémát!

A glutén nem egy egyszerű molekula. Valójában két fő fehérjecsoportból áll, a gluteninekből és a gliadinokból. Azon a tényen túl, hogy e két fehérjecsoport közül bármelyikre érzékeny lehetsz, a gliadin tizenkét különböző kisebb egységre bontható, és bármelyik okozhat gyulladáshoz vezető allergiás reakciót.

 

 

A glutén érzékenység tünetei: van különbség a cöliákia és a gluténérzékenység között

A lisztérzékenység néven is ismert cöliákia a gluténérzékenység extrém megnyilvánulása. Cöliákia akkor alakul ki, amikor a glutén által kiváltott allergiás reakció kifejezetten a vékonybélben tesz kárt. Ez az egyik legsúlyosabb reakció, amit a glutén kiválthat. A szakemberek jó része úgy becsüli, hogy kétszáz emberből egynek van cöliákiája, ám a valóság valószínűleg közelebb van ahhoz, hogy harmincból egynek, ugyanis sok beteget nem diagnosztizálnak. Négyből legalább egy ember hajlamos a betegségre kizárólag a genetikája miatt; az észak-európai felmenőkkel rendelkezők pedig különösen fogékonyak. Sőt, növelve a glutén-érzékenység igen széles spektrumát, egyesek olyan géneket hordoznak, amelyek a gluténintolerancia gyenge változatára kódoltak. A cöliákia nem csak a belekben tesz kárt. Ha egyszer a gének beindulnak erre a betegségre, a gluténra való érzékenység egy egész életen át tartó állapottá válik, amely a bőrre és a nyálkahártyára is hatással van, például aftákat okozva a szájban.Az extrém reakciók pedig autoimmun állapotot hoznak létre, mint például a cöliákiát.

glutén érzékenység tünetei

 

 

A glutén érzékenység tünetei: a megértés kulcsa

A gluténérzékenység megértésének a kulcsa éppen az, hogy bármelyik szervedet érintheti, még úgy is, hogy a vékonybél teljesen ép marad. Előfordulhat, hogy valakinek nincs cöliákiája, ennek ellenére testének többi része – az agyát is beleértve – nagy kockázatnak van kitéve, ha gluténérzékeny.

Segít a megértésben, ha tudod, hogy az ételérzékenység általában az immunrendszer válasza. Akkor is előfordulhat, ha szervezetedből hiányoznak a megfelelő enzimek, hogy megemészd az étel összetevőit. A glutén esetében, annak „ragacsos” eleme beleavatkozik a tápanyag lebontásába és felszívódásába. A rosszul megemésztett étel pépes lerakódást képez a belekben, ez riasztja az immunrendszert, ami a vékonybél belső falára mért támadásba kezd. Azok, akik a tüneteket észlelik, hasi fájdalmakkal, hányingerrel, hasmenéssel, székrekedéssel és egyéb bélpanaszokkal jelentkeznek. A betegek egy része azonban nem tapasztal egyértelmű gyomor- és bélrendszeri problémát, ám ettől függetlenül létrejöhet tünetmentes támadás bárhol a szervezetben, például az idegrendszerben.

A glutén érzékenység tünetei és a gyulladás

A gyulladás, amelyről most már Te is tudod, hogy számos agyi rendellenesség alapja, kezdődhet úgy is, hogy az immunrendszer a testünkben levő anyagra reagál. Amikor az immunrendszer antitestei kapcsolatba kerülnek azzal a fehérjével vagy antigénnel, amelyre az illető allergiás, egyfajta gyulladási hullámot váltanak ki, egy sor káros vegyületet, úgynevezett citokineket bocsátva ki magukból. A gluténérzékenységet az okozza, hogy a glutén egyik alkotóelemét, a gliadint támadó antitestek szintje megemelkedik. Amikor az antitest összekapcsolódik ezzel a fehérjével – létrehozva egy anti-gliadin antitestet –, szervezetünkben egy specifikus immunsejtben specifikus gének „kapcsolódnak be”. Amikor ezek a gének aktiválódnak, gyulladást keltő citokin vegyületek halmozódnak fel, és megtámadhatják az agyat. A citokinok az agy ellenségei: szövetkárosodást okoznak, és az agyat fogékonnyá teszik a működési zavarokra és betegségekre, különösen, ha a támadás folytatódik. A másik gond az anti-gliadin antitestekkel, hogy közvetlenül tudnak kapcsolódni az agyban található specifikus fehérjékhez, melyek hasonlítanak a gluténtartalmú ételekben található gliadin fehérjéhez, de az anti-gliadin antitestek nem képesek észlelni a különbséget. Ez pedig még több, gyulladást keltő citokin képződéséhez vezet.

Nem csoda hát, hogy nagy mennyiségű citokint találnak az Alzheimer- és Parkinson-betegségben, sclerosis multiplexben, sőt még az autizmusban szenvedők szervezetében is (A kutatások azt is kimutatták, hogy akiket tévesen ALS-sel – amyotrophiás lateralsclerosisvagy Lou Gehrig-kórral diagnosztizáltak, egyszerűen csak érzékenyek a gluténra, és miután elhagyták azt az étrendjükből, tünetmentessé válnak. Érdekes nem?

glutén érzékenység tünetei

 

 

 

 

 

A glutén érzékenység tünetei:Te érzékeny vagy a gluténra? Téged is érint a gluténérzékenység?

Lehet, hogy Te nem vagy olyan érzékeny a gluténra, mint az, akinek cöliákiája van. A kutatási eredmények azonban azt mutatják, hogy neurológiai szempontból mindannyian érzékenyek lehetünk a gluténra. Csak azért, mert még nem tudunk róla, mert nincsenek külső jelei, ott bujkálhat egy súlyos probléma az idegrendszer és az agy mélyén. Ne feledd, hogy gyakorlatilag minden rendellenesség és betegség középpontjában a gyulladás áll. Amikor olyasmit adsz a testednek amire az gyulladással válaszol, sokkal nagyobb kockázatnak teszed ki az egészséged, mint gondolnád, kezdve a napi ismétlődő kellemetlenségektől, mint a fejfájás, a lelassult agyi reakción át a komoly betegségekig, mint a depresszió és az Alzheimer-kór. Kijelenthetjük, hogy a gluténérzékenységet össze lehet kapcsolni néhánnyal a legrejtélyesebb agyi rendellenességek közül, amelyek évezredekig kifogtak az orvosokon, ilyen például a skizofrénia, az epilepszia, a depresszió, a bipoláris betegség és a legújabbak, az autizmus és az ADHD.

Ezek is érdekelhetnek

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com