Sült libacomb Márton napra – Ünnepi ízek a hagyomány jegyében
Márton napja közeledtével nincs is jobb alkalom arra, hogy egy igazi, ropogós libacombot készíts! Ez az ünnepi étel nemcsak finom, hanem hagyományos fogás is, amely generációk óta gazdagítja a magyar konyhát. Most mutatok egy receptet, amellyel egyszerűen és biztos sikerrel varázsolhatsz igazi ünnepi hangulatot az asztalra!
Sült libacomb hozzávalói (4 főre):
- 4 db libacomb
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma, negyedelve
- 4-5 ág friss rozmaring
- 4-5 ág friss kakukkfű
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál őrölt fekete bors
- 1 teáskanál köménymag
- 2 dl száraz fehérbor
- 1 dl víz
- 1 evőkanál libazsír vagy olívaolaj
A sült libacomb elkészítésének lépései:
-
Előkészítés
A libacombokat öblítsd le hideg víz alatt, majd papírtörlővel töröld szárazra. A bőrt érdemes keresztirányban bevagdosni, hogy a sütés közben könnyebben kiadja a zsírját, és még ropogósabb legyen. -
Fűszerezés és pihentetés
Dörzsöld be a combokat sóval, borssal és a köménymaggal. Helyezd a libacombokat egy nagy tálba, szórd köréjük a zúzott fokhagymát, a negyedelt vöröshagymát, és a friss rozmaringot, kakukkfüvet. Öntsd rá a fehérbort és a vizet, majd fedd le a tálat, és hagyd pihenni a combokat legalább 1-2 órán át (ha van időd, akár egy éjszakán át is pihenhet a hűtőben a fűszerek között, hogy még jobban átjárják az ízek). -
Sütés
Melegítsd elő a sütőt 160°C-ra. Egy tepsibe helyezd át a libacombokat bőrös oldallal felfelé, majd önts rájuk egy evőkanál libazsírt vagy olívaolajat. Takard le alufóliával, és süsd körülbelül 2-2,5 órán át alacsony hőfokon, amíg a hús omlósan puha nem lesz. -
Ropogós bőr készítése
Amikor a hús már omlósra sült, vedd le a fóliát, emeld a sütő hőmérsékletét 200°C-ra, és süsd tovább 20-30 percig, vagy amíg a bőr szép, aranybarnára és ropogósra sül. -
Pihentetés és tálalás
A megsült libacombokat hagyd pár percig pihenni, mielőtt tálalod. Így a szaftok szépen eloszlanak, és még ízletesebb lesz az étel.
Tálalási javaslat:
A sült libacombot kínáld párolt lila káposztával és burgonyapürével vagy krumplipürével – ezek az ízek tökéletesen kiegészítik egymást.
Ha a libacomb mellett libamellel is szeretnéd feldobni a Márton-napi menüt, nézd meg ezt a sült libamell receptet, amely garantálja a szaftos húst és a ropogós bőrt!
Érdekességek és tippek:
- Miért libát Márton napján? – Márton napjához több legenda kapcsolódik, ezek közül az egyik, hogy Szent Mártont a libák árulták el, amikor elrejtőzött előlük. Ezért vált szokássá libát enni ezen a napon.
- Zsír nélkül is ropogós? – Ha szeretnél még ropogósabb bőrt, a sütés végén használj grill fokozatot a sütőben, de vigyázz, mert ilyenkor nagyon gyorsan pirul!
- Mitől lesz igazán omlós? – Az alacsony hőfokon való lassú sütés és a folyadék (bor és víz) együttesen gondoskodik arról, hogy a libacombok szinte maguktól leessenek a csontról.
-
Alufólia helyett egyébként használhatsz hőálló sütőtálat vagy jénaiedényt fedővel. Ez a módszer ugyanolyan jól megtartja a nedvességet, és segít a húsnak omlósra sülni. Ha nincs fedeles sütőtálad, helyezd a libacombokat egy nagy sütőzacskóba a fűszerekkel és a folyadékkal együtt. A sütőzacskó lezárja a gőzt, és segít megtartani az ízeket, a húst pedig puhává és szaftossá teszi. A zacskót a sütés végén felvághatod, hogy a bőr ropogósra piruljon
Ezzel a recepttel garantáltan feledhetetlen lesz az ünnepi Márton-napi asztal!