Glutén és tejmentes receptek Gluténmentes receptek Paleo karácsonyi sütemények Paleo receptek

Paleo marcipános szaloncukor – Egészséges klasszikus az ünnepekre

paleo marcipános szaloncukor
paleo marcipános szaloncukor

Paleo marcipános szaloncukor – Egészséges klasszikus az ünnepekre

A paleo marcipános szaloncukor nemcsak a karácsony egyik legkedveltebb édessége, de otthon elkészítve igazán különleges, egészséges alternatívája lehet a bolti változatoknak. Gluténmentes, tejmentes és hozzáadott cukortól mentes, így bárki fogyaszthatja, aki figyel az egészségére.

A paleo marcipános szaloncukor hozzávalói

A marcipánhoz:

  • 200 g mandulaliszt
  • 3 evőkanál eritrit vagy xilit (porított)
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 3-4 evőkanál víz

A csokoládébevonathoz:

  • 100 g cukormentes étcsokoládé (70%-os vagy magasabb kakaótartalmú)
  • 1 evőkanál kókuszolaj

Extra díszítéshez:

  • Liofilizált gyümölcspor (pl. málna vagy eper)
  • Kókuszreszelék

A paleo marcipános szaloncukor elkészítése

1. Paleo marcipán készítése:

  1. Egy tálban keverd össze a mandulalisztet és a porított eritritet.
  2. Add hozzá a vaníliát és a vizet fokozatosan, majd gyúrd sima, formázható masszává. Ha túl száraz, adj még egy kevés vizet, de vigyázz, hogy ne legyen ragacsos.
  3. Alakíts belőle kis rudakat vagy téglalapokat, attól függően, milyen formájú szaloncukrot szeretnél.

2. Csokoládébevonat elkészítése:

  1. Vízgőz felett olvaszd meg az étcsokoládét a kókuszolajjal, amíg sima és fényes lesz.
  2. Egy villa segítségével mártsd bele a marcipánrudakat az olvasztott csokoládéba, majd helyezd őket sütőpapírral bélelt tálcára.

3. Díszítés:

  1. A csokoládé még megdermedése előtt szórd meg a szaloncukrokat liofilizált gyümölcsporral, kókuszreszelékkel vagy akár apróra vágott dióval.
  2. Hűtőben hagyd teljesen megszilárdulni.

Tippek és trükkök:

  • Mandulaliszt helyett: Ha elérhető, használj finomra őrölt blansírozott mandulát a tökéletes textúrához.
  • Ízesítés variációk: Adj egy csipet citromhéjat vagy narancshéjat a marcipánhoz az ünnepi ízvilág érdekében.
  • Bevonat nélkül: Ha szeretnéd egyszerűsíteni a receptet, csokoládé nélkül is fogyasztható – így még gyorsabban elkészül.

Érdekességek:

  • A marcipán eredetileg a középkori Európában jelent meg, és azóta az ünnepi édességek szerves része.
  • A paleo marcipán nemcsak finom, hanem tele van egészséges zsírokkal és rostokkal a mandulának köszönhetően.

Ha jobban szereted a zselés szaloncukrot, akkor nézd meg azt a változatot: Paleo szaloncukor (zselés töltelékkel házilag)

paleo marcipános szaloncukor
paleo marcipános szaloncukor

Ezek is érdekelhetnek

Gluténmentes Karácsonyi Sütik Pop-up
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com