Paleo karácsonyi sütemények Zserbó recept

Négylapos zserbó recept (glutén és laktózmentes)

négylapos zserbó recept
négylapos zserbó recept

Négylapos zserbó recept – glutén és laktózmentes

    A zserbó egy hagyományos magyar sütemény, amelyet a paleo étrend szabályai szerint is elkészíthetünk. Ez a recept nem tartalmaz glutént, tejtermékeket, vagy finomított cukrot, így nemcsak az ételintoleranciával élők, hanem a paleo életmódot követők számára is tökéletes választás. Az íze éppoly gazdag és réteges, mint az eredeti!

    A négylapos zserbó recept hozzávalói (egy közepes tepsihez, kb. 20×30 cm)

    Tészta:

    • 150 g mandulaliszt
    • 100 g kókuszliszt
    • 50 g tápiókakeményítő (segít a tészta állagának javításában)
    • 70 g kókuszzsír (hidegen sajtolt)
    • 50 g eritrit vagy nyírfacukor (por állagúra darálva)
    • 1 tojás
    • 50 ml mandulatej vagy kókusztej (házi készítésű, cukormentes)
    • 1 csipet só
    • 1/2 teáskanál szódabikarbóna

    Töltelék:

    • 200 g darált dió
    • 100 g eritrit vagy nyírfacukor (por állagúra darálva)
    • 200 g házi sárgabaracklekvár (cukormentes, paleo-barát)

    Tetejére:

    • 150 g paleo étcsokoládé (min. 85%-os kakaótartalmú, cukormentes)
    • 2 evőkanál kókuszzsír

    A négylapos zserbó recept elkészítése

    1. A tészta elkészítése

    1. Egy nagy tálban keverd össze a mandulalisztet, a kókuszlisztet, a tápiókakeményítőt, a szódabikarbónát, a sót, és az eritritet.
    2. Morzsold bele a hideg kókuszzsírt, amíg a tészta morzsás állagú lesz.
    3. Add hozzá a tojást és a mandulatejet, majd gyúrd össze a tésztát, amíg sima, rugalmas állagú lesz.
    4. Oszd a tésztát négy egyenlő részre, csomagold folpackba, és tedd hűtőbe 30 percre.

    Tipp: Ha a tészta túl száraz lenne, adj hozzá még 1-2 evőkanál mandulatejet, de óvatosan, hogy ne legyen túl ragacsos.

    2. A diótöltelék elkészítése

    1. Keverd össze a darált diót és az eritritet.
    2. Melegítsd fel a baracklekvárt, hogy könnyebben kenhető legyen.

    Tipp: A dióhoz adhatsz egy csipet fahéjat vagy egy kevés vaníliát, hogy még különlegesebb legyen az ízvilága.

    3. A rétegek összeállítása

    1. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
    2. Nyújtsd ki az első tésztalapot a tepsi méretére, és helyezd az aljára.
    3. Kend meg vékonyan a baracklekvárral, majd szórd meg a diós töltelék egyharmadával.
    4. Ismételd meg a folyamatot a második és harmadik tésztaréteggel.
    5. Az utolsó tésztalapot helyezd a tetejére, és villával szurkáld meg, hogy sütés közben ne hólyagosodjon fel.

    Tipp: Nyújtáskor használj kókuszlisztet a munkafelületen, hogy ne ragadjon a tészta.

    4. Sütés

    1. Süsd a zserbót 180°C-on kb. 25-30 percig, amíg a teteje aranybarnára sül.
    2. Vedd ki a sütőből, és hagyd teljesen kihűlni.

    5. Csokimáz készítése

    1. Gőz fölött olvaszd meg az étcsokoládét a kókuszzsírral, amíg sima és folyékony nem lesz.
    2. Öntsd a csokoládémázat a kihűlt sütemény tetejére, és egy spatulával simítsd el.
    3. Hűtőben dermeszd meg, majd szeleteld tetszés szerint.

    Tipp: Forró vízbe mártott éles késsel gyönyörű, szabályos szeleteket vághatsz.

    Tippek és trükkök

    • Lisztválasztás: A mandulaliszt és a kókuszliszt arányát finoman állíthatod az ízlésed szerint, de ügyelj, hogy a kókuszliszt többet szív fel, így kevesebb is elég belőle.
    • Lekvár: Használj házi baracklekvárt, amely cukormentes, és paleo-barát. A bolti változatok gyakran tartalmaznak hozzáadott cukrot.
    • Csokoládé: Minél magasabb a kakaótartalom, annál jobban illik a paleo étrendbe.

    Nézd meg a többi zserbó receptet is a honlapon: Zserbó receptek

    négylapos zserbó recept
    négylapos zserbó recept

    Ezek is érdekelhetnek

    Gluténmentes Karácsonyi Sütik Pop-up
    HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com