A lazac sütése
Így készítsd el a lacot, hogy tökéletes állagú legyen, íme a lazac sütése.
A lazac sütése nem bonyolult, és gyorsan kész leszel vele. Narancssárga a húsa, ezért nem célszerű sütés előtt panírozni. A legjobb sütni sütőben vagy serpenyőben. Itt most a serpenyőben sütést mutatom be.
Lazac sütése serpenyőben
Hozzávalók (4 személyre)
- ~800 g lazac filé (lehetőleg az állat középtájáról és ne a farok közeléből)
- só, bors
- 1 evőkanál olíva olaj
- 8 -10 db fejes saláta levél
- 4 szál újhagyma
- 4 – 8 szál petrezselyem
- 1 db citrom
A lazac sütése: Előkészítés
A lazacról, ha van rajta bőr és nem szereted a bőrös hal, nyugodtan szedd le. Sütés előtt kb. 1 órával kevés citrommal dörzsöld be, szórd meg (lehetőleg frissen) darált borssal. Nagyon vékonyan kend be az olíva olajjal.
A lazac sütése lépésről lépésre
A halat sózd be. Egy serpenyőt forrósíts fel (nem kell bele olaj vagy zsíradék) és tedd bele a besózott és fűszerezett lazacot.
Egy-két perc után egy lapáttal fordítsd meg és a másik oldalt is süssd 1-2 percig. Az átsütés azért kell, hogy az értékes anyagok a halban maradjanak.
A lazacot könnyű túlsütni, ne süsd tehát sokáig, még ha úgy érzed, hogy ezt kell. A szusiban is megeszed nyersen, szóval ne aggódj. De itt legyen azért átsütve, csak ne süsd túl, mert akkor kiszárad.
A lazac sütése – tálalása
A halat óvatosan (szét ne essen) tedd a tányérokra, és szórd meg újhagymával és petrezselyemmel.
Tégy az asztalra egy félbevágott citromot is, mert előfordulhat, hogy valaki szívesen megcsepegtetné vele a halat.
A sült lazac hihetetlenül finom. Ha jól van elkészítve az íze semmihez sem hasonlítható, a halhús tökéletesen omlik szét a szádban. Általában még akkor is ízleni fog, ha nem szereted a halat és ritkán vagy nem eszel.
A lazac egy kalóriaszegény, és omega 3 zsírsav tartalma miatt igen egészséges étel van, ezért nem mindegy, hogy milyen köretet választasz hozzá. Tökéletesen illik hozzá egy könnyebb saláta, párolt zöldség, vagy zöldséges főtt tészta.